Met een waterverzachter, ook wel een waterontkalker of waterontharder genoemd, maak je een einde aan die vervelende kalkaanslag. Je waterleidingen en huishoudtoestellen die water verbruiken zullen dan ook minder onderhevig zijn aan kalkaanslag. Zo gaat vergroot de levensduur van uw waterleidingen en toestellen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten die je moet weten over een waterverzachter.

Heeft u een waterverzachter nodig?

De nood van een waterverzachter hangt vooral af van de waterhardheid in je regio. De waterhardheid zal sterk verschillen per regio. Je kan de hardheid van het water in jouw stad of gemeente terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf.

 • De Watergroep
 • Farys

Hier vind je alvast de indeling volgens de waterhardheid, die in België doorgaans in Franse graden wordt uitgedrukt:

 • 0 – 7 fH: zeer zacht
 • 7 – 15 fH: zacht
 • 15 – 30 fH: gemiddeld
 • 30 – 45 fH: hard
 • > 45 fH: zeer hard

Wanneer heeft u nu precies een waterverzachter nodig? De meningen van de drinkwaterbedrijven en de fabrikanten van waterontharders verschillend. Wij raden toch aan om vanaf 25 fH een waterverzachter aan te kopen. Ook in regio’s met een lagere waterhardheid kunnen deze toestellen zeker hun nut bewijzen omdat er ook bij een waterhardheid lager dan 25 fH kalkaanslag kan optreden in huishoudtoestellen die water verbruiken en in verwarmingsketels. Het is overigens aangeraden om niet onder 15 fH te ontharden omdat drinkwaterbedrijven die zelf een waterontharding uitvoeren niet onder deze grens mogen ontharden. 67 fH is de maximaal toegelaten waterhardheid in Vlaanderen.

Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder nu eigenlijk? Een waterontharder of waterverzachter is eigenlijk een waterzuiveringsinstallatie op kleine schaal. Hij wordt geplaatst waar het drinkwater je woning binnenkomt. Meestal is dit de kelder of de garage. De meeste toestellen werken volgens het principe van ionenuitwisseling: in een cilindervormige harsfles met harskorrels worden magnesium- en calciumionen (kalk dus) uitgewisseld met natriumionen. Na de reiniging is het water kalkvrij en kan het verdeeld worden naar de waterleidingen en de verwarmingsketel. Het meest voorkomend proces is de ionenuitwisseling.

Hieronder vindt u alle verschillende processen:

 • via ionenuitwisseling
 • door magnetisme
 • via omgekeerde osmose
 • met gebruik van polyfosfaten

Heeft u waterontharder onderhoud nodig?

Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen. Voor het onderhoud van een waterverzachter kan je bij de meeste bedrijven bij de plaatsing meteen ook een onderhoudscontract afsluiten. Hierdoor zal de prijs per onderhoud normaal gezien lager liggen dan een eenmalige onderhoudsbeurt door een ander bedrijf.

Voordelen van een waterontharder?

Bij huishoudtoestellen die water verbruiken vergroot de levensduur zoals wasmachines, koffiezetapparaten,Als het water te hard is, zal er kalkaanslag optreden. Kalk zorgt ervoor dat de levensduur van deze apparaten minder lang wordt. Door het water te ontharden met een waterverzachter zal er namelijk minder tot geen kalk meer aanwezig zijn in het water. Dit betekent dat er minder kalk in uw toestellen zal aanwezig zijn.

Bij het gebruik van zacht water verbruikt u ook minder wasproducten. Wasmiddelen werken beter in onthard water. Ook uw energieverbruik zal lager zijn bij het gebruik van zacht water. Hard water en kalkaanslag vertragen het verwarmingsproces in de cv-ketel en andere huishoudtoestellen. Verwarmingselementen waar kalkaanslag aanwezig is zullen meer energie verbruiken. Dit vermijdt u met het gebruik van een waterverzachter.

Wat kost een waterverzachter?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een waterverzachter bepalen. Zo zijn er twee types ontharders namelijk: mechanische en elektronische ontharders. Waarbij de prijs van een mechanische ontharder goedkoper is dan een elektronische ontharder. Daarnaast is ook de capaciteit van het toestel een bepalende factor. Ook uw levensstijl heeft een invloed op de keuze van het type toestel.

Waterverzachter onderhoud

De technieker doet een algemene controle op de werking van uw toestel. Op deze manier kan hij uw waterverzachter terug afstellen op uw huidig waterverbruik. De hardheid van uw water kan gemeten worden en uw waterverzachter wordt na deze meting bijgesteld. Indien er slijtage optreedt van onderdelen van uw waterverzachter kunnen deze onderdelen vervangen worden, indien noodzakelijk onmiddellijk of we plannen deze in bij een volgend onderhoud.

Het waterverbruik van uw waterverzachter is ook een belangrijke factor bij een onderhoud. De prijzen van het water blijven stijgen dus controleren is een must.

 


 

Waterverzachter

Met meer dan 30 jaar ervaring is Aquagroup uw leverancier van waterverzachters, ontijzeraars of allerhande waterbehandelingen. Daarnaast is het grote succes van Aquagroup te danken aan een onklopbare prijs/kwaliteit verhouding met perfecte service. Dankzij onze waterverzachters garanderen wij u alle voordelen van zacht water. Niet enkel gaan uw huishoudtoestellen langer mee, maar ook uw gezondheid en huid komt hier te goede van.

Onze vakmannen zijn technisch geschoold en uiterst bekwaam om u te helpen gaande van het uitvoeren van een wateranalyse tot het plaatsen van een waterverzachter. Alle klanten trachten we zo snel mogelijk op een professionele manier te helpen.